Bila Baru Nak Jinak Dengan Make-up

Hai korang semua. Kali ni aku timbul lagi. πŸ˜†
Sebab aku dah ada masa sedikit untuk update entri kononnya.
Kali ni nak update pasal make up. 


Sekali angkut terus banyak hahaha
So untuk korang yang tak tahu lagi pasal aku, ni aku nak share sikit. Harap bersabar lah yer.
Aku ni gegurl. Tapi perangai tak berapa macam gegurl, tapi hati aku tetap pada lelaki okay. πŸ˜…
Aku ni jenis yang bukan pakai bedak muka. Like I've said, aku ni jenis pakai paling asas pun lipstick. Hahaha.

So macam mana aku terjebak dengan barang ni semua? Sebab kan aku dah bekerja. Pastu kerja aku ni pun bukan lah exklusive sangat pun😏, cuma mungkin rezeki aku kan, aku perlu banyak keluar untuk pegi function atau jumpa manusia lain. 

Menyebabkan.... Aku memang kena reti berhias. Kalau tak aku akan nampak macam zombieπŸ’€.
Ofcoz la kan aku pun reti malu πŸ˜… kalau nampak selekeh. 

Pada masa yang sama juga, aku ada kulit yang sensitive. Mungkin sebab tak biasa dengan benda barang mekap ni so kulit aku cerewet kot 😐, ke memang ada kulit jenis buang tabiat macam aku ni. So memang aku dah start explore barang penjagaan kulit apa semua ni, yang pasti aku tak sesuai dengan produk Malaysia & produk omputih ni. Cerewet nau muka kiter ni.

Tapi kebanyakkan produk korea kulit aku terima dengan baik. Walaupun bukan semua, tapi mostly lah. So aku nak share benda yang aku beli ni.


BB cream, CC cream aku tak reti nak beza ok. Tapi yang pasti aku susah nak cari warna yang sesuai dengan kulit aku ni. Benda ni lah yang paling susah aku nak cari. Ada yang terlalu putih untuk kulit aku, ada yang terlalu gelap. Sampai ada satu ketika, aku beli 2 jenis tona, pastu tiap kali aku nak pakai aku mix 😝. Hebat tak? hahahaa

Tapi sekarang kan feymes teknik cotouring tuπŸ˜…, aku ni nak buat eyeliner pun tak pass, apa lagi contouring. Aku contouring jadi conjuring adalahπŸ˜‚. So pasal cream ni, aku sesuai dengan jenama Missha. Ini bukan cream pertama aku lah kiranya, memang aku ada beli sebelum ni tapi spesis lain. Tapi yang penting, aku sesuai dengan jenama ni, tapi untuk tang ni, aku tak tau lagi. Esok baru aku cuba try test ok.


Hah yang ni aku boleh confirm dekat korang barang baik punya. Untuk jenis pemalas macam aku ni😷, yang tak suka balik-balik calit lipstick memang sesuai ambik yang ni sebab dia jenis tahan. Seriusly tahan. Dia lebih kurang lip tint lah. Ada jenis murah aku jumpa rm5 kecik je, tapi ada satu benda aku perasan, macam dia hitamkan bibir. Yelah, barang murah manatau ada benda pelik dia letak mana kita tau kan😯? So aku dapat je ni, terus aku test, serius lawa & tahan ok. Seharian dia tahan😍.


Yang ni aku pakai waktu malam kononnya. Cream ni dia takda bau, just macam cream. Sebab apa aku pakai ni, sebab aku jenis yang suka berjemur tapi tak reti nak pakai sunblock. Oya, aku allergik to sunblock. Asal pakai berjemur, lepas tu timbul merah-merah macam udang masak. Serius, udang pun kalah 😳.


Pastu yang ni aku pakai siang. Yang ni ada bau macam hermm... Aku nak dok ingat dulu...
Oya macam tea tree. Rasa dia pun macam ada cooling, tapi tak berapa. 


Yang ni pula aku beli sebab bulan Januari InsyaAllah aku akan ke Korea. Kena time musim sejuk kan? Hah kene lah ada moisturiser supaya kulit tak kering kesejukkan. Hahaha. Sebenarnya aku ada pakai juga siang tadi lepas letak krim Centella tu, ok lah dia macam air menyerap ke dalam kulit 😌.


Sebanyak-banyak alat kecantikan kan, ini yang paling aku takut. Takut nanti beli yang ko kepit kat bulu mata, pastu bulu mata macam tergunting😨😨😨. Aku terfikir macam tu sebab aku pernah nampak entah kat video mana, awek tu punya bulu mata terus terpendek sebab benda ni. Tapi untuk yang ni aku beli and aku dah try, bulu mata aku still yang normal ahaha. Pastu apa yang best? Sebab dia ada bekas ok untuk pelentik bulu mata ni. Selalu aku nampak yang takde bekas. Kali ni aku terus beli ahahha



6 comments:

  1. Tq sharing.. nak beli try nnt yg night cream tu...

    ReplyDelete
  2. uish banyaknya membeli time 11.11 ke hehehe takpe slow slow belajar sebab sha dulu eyeshadow pun tak kenal apa, tapi sampai sekarang takreti pakai eyeshadow haha ><

    ReplyDelete
  3. barang makeup dekat hermo memang best2.. paling best sebab free shipping ^^

    ReplyDelete
  4. Wah.. Menarik produk-produknya.. Nive aharing..

    ReplyDelete

Kerana yang baik tu aku confirm dari Allah. & yang buruk-buruk dari korang atau dari aku lah ahahah XD. Terima Kasih

Powered by Blogger.