Search This Blog

Monday, April 3, 2017

ZALORA- Berhantu kah dia?



Apa masalah dengan gambar ni?
Masalahnya ialah, aku baru order dekat online, benda dah ada kat sebelah.
Zalora ni pakai jin kah?

Hahaha okey. Actually bukan la. Aku saja buat drama. Tu hah. Aku order bag. Besar giler. Memang sesuai dengan tujuan aku order bag tu hah.

Actually kan aku dah start kuliah. Aku ni jenis suka pakai backpack. You guys tau yang macam budak sekolah tu. Tapi bila dah start jenis baju kurung atau whatever baju xda poket ni, memang wallet pun letak dekat dalam bag bersama-sama dengan duit sekali.

So apa motif cerita? Setiap kali aku nak membeli bagai kena buka bag pusing bag which is memakan masa & menyusahkan aku pula nak korek-korek dalam bag ahaha (dasar pemalas aku ni nak kerja senang aje). So atlast? Aku beli lah beg tangan yang boleh buat laptop aku sekali.

Ada handbag aku. Tapi kecik. Muat-muat aje sebuah novel. Maka aku bukannya perlu novel ke kuliah ponπŸ˜….

So order barang from ZALORA takat ni memang tak pernah lagi mengecewakan aku. Kecuali part baju lah. Ada gak aku kecewa 2 kali camtu. Hahaha Tapi kalau ada 10 bintang? Aku boleh bagi 9 bintang. Hahahaa

Itu je pun aku nak cerita. huhuhu...

Monday, March 20, 2017

Sendiri

Hai korang semua. Lepas kes 'sakai' dekat epot terus aku macam sibuk sangat takda masa nak update blog ahahha. Iyelah. Semua dalam keadaan rush sebab UKM ni bagi aku tersangat lah besar & aku kena adapt tu yang masalah πŸ˜….

So cerita pasal UKM. First day aku sampai masa hari Sabtu. Boleh tahan juga besar UKM ni. Aku ni pun dah mula nak panik macam mana nak pi kuliah bagai sebab bas semua tak reti. Sabtu aku sampai tapi family angkat bawa aku balik rumah dorang sebab tak sanggup tinggalkan aku dekat UKM ahaha.

So beg semua tinggal dekat hostel. Next day dorang suruh aku naik KTM ke UKM. Supaya nanti Sabtu ni aku pandai naik ke SG Gadut ahahhaa. So actually neves juga ni naik KTM, korang pepaham aje lah dekat Sabah ni, naik kereta je lebih. So lepas sarapan tu, dorang hantar dekat KTM Senawang, sebab kalau nak pusing ke Sg Gadut macam alang-alang.

Okey jugalah. Macam kene alert bagai. Sampai stesen UKM lagi aku blurr. Dalam setengah jam aku tunggu dekat bawah tu sebab aku ingat bas akan lalu. Sekali aku tanya pakcik teksi, rupa-rupanya kena masuk seberang jalan tu. Okey...Maka betul lah perumpamaan 'malu bertanya sesat jalan' tu ahahahah.

So aku sampai UKM dengan bas UKM. Syukur sampai. Dah lah lambat. 

Dan bermula la episod aku bersendiri sebab aku masuk study dengan takde member.😭

Sedih tau. Aku rasa ni first time aku rasa homesick. Aku kalau tempat baharu biasanya selalu happy & excited. Kali ni entah lah.....Sedih betul. Rasa macam nak giveup tak nak sambung pun haderrrr. Macam aku rasa left out sebab aku Sabahan? Atau sebab something else?

Tapi atleast aku ada roomate orang Perak yang awesome. Walaupun lain opsyen but okay juga lah. Huhuhu...

5 days to go. Ni betul-betul kena kuatkan hati. 😭



Saturday, March 18, 2017

Sakai

Dari aku start study dulu-dulu aku memang naik airasia. Rasanya ada sekali je aku naik MAS. Lepas tu ada something yang buat aku trauma. Hahahhaa. So kali ni bukan cerita pasal Airasia. Ini cerita lain.

SO "Sakai" ialah terms yang aku rasa orang Sabah aje kot pakai untuk menunjukkan yang seorang itu kebaruan. Means, dia tak reti benda yang ada & digunapakai pada waktu ini.

Sebagai contoh? And aku lah contoh tu yer. Hahaha

Aku ke airport. Aku sakai sikit bila nak check in lugage. πŸ˜‚

Actually aku nak pernah drop lugage pakai mesin tu. But it was like setahun lepas dekat Penang Airport. And lepas tu macam mostly check in dekat kaunter drop lugage.😏

So tadi aku kan nak check in lugage. Pakai mesin la pulak. Orang yang bahagian asist pun macam nak tak nak guide je. But takpelah, dia ada asist kejap-kejap aje. But still ok la kut.

And then iya.....Memang agak banyak proses dia lah. Sebab with your boarding pass. You guys kena print dulu tag lugage tu dekat mesin check in tu. Lepas tu pegi dekat self drop lugage and scan, letak scan letak bagai. 

So cerita bagaimana aku bengong sikit bermula apabila aku terletak lugage aku satu tu tanpa sempat scan dan dah bergerak ke dalam. Hahahaha Mula aku panik sikit. Sikit aje ok. Sebab tag dah ada, cuma tak terscan aje. So aku drop last box, lepas tu aku tanya dekat tukang asist tu. Since aku ada letak tag, orang tu kata takpe. Nasib baik weyπŸ˜“, sebab yang takda terscan tu semua baju aku tau. 

Tunggu sampai KL. Kalau ada syukur lah...Kalau takda amcam.😨




Tuesday, March 14, 2017

Minggu Depan Aku Kat Bangi

Minggu ni kira last sebelum penutup untuk persekolah sesi penggal pertengahan yang pertama. Aku serius bz nak check exam paper anak-anak aku kat sekolah. Sampai kan ada pemenang minta track pos laju pun aku sampai sekarang terlupa nak bagi.πŸ˜“

Aku harap korang tak marah dekat aku.😩

Beberapa orang dah dapat hadiah yang aku pos sempena GA aku tu. And ada a few belum bagi respon. So InsyaAllah kalau aku tak lupa. Esok aku send korang track number pos laju yang aku dah poskan minggu lepas lagi.😎😘


Comel tak sang siput? Hahahha

Sengaja tukar topik.
So next week actually minggu ni aku akan fly to Bangi. Untuk apa? Aku sambung belajar kononπŸ˜›

Anyone or sesapa yang nak follow, actually boleh follow dekat Instagram aku. Dalam Facebook, Twitter, Blog & Instagram. Memang Instagram aku yang lebih kut up-to-date, sebab aku jenis suka photography. 

So anyway, keep in touch ok? Love you guys. muah😍😘

Sunday, March 12, 2017

Maybe Aku Bukan 'Mek Zumbie"?


Well korang pernah rasa tak masa first time buat blog ke atau buat something yang memerlukan nama. U guys rasa nama tu somehow sesuai pada awalnya..... and then makin lama you guys rasa macam nama tu tak boleh related to you anymore.

Nama blog aku kan 'Mek Zumbie'.

Somehow aku rasa nama tu as aku macam dah tak selaras. Boleh kira non related sebab macam banyak benda dalam life aku dah berubah which is not Mek Zumbie anymore. But sometimes aku rasa macam sesuai sebabnya aku pun tak tau. Aku ikut instinct aje.

So. Aku tak bercadang nak padam blog ni.

Aku juga tak bercadang nak buat baru.

Aku still nak keep everything yang ada dalam ni. Just nama or link blog je aku nak tukar.

Apa pendapat you guys?


Friday, March 3, 2017

Adakah aku penipu?

Hallo guys.
Serius lah aku betul-betul bz tau. Actually boleh ke aku online. Tapi kering idea nak taip aper.
Nanti aku taip pasal budak kang ada juga yang rasa boring. hehehhe.

So hadiah untuk GA aku actually aku belum pos. Aku ader inform dekat pemenang juga. And aku harap korang pemenang tu sabar menanti. Officially dah habis pun bulan Feb kan?
So, baki 3 pemenang yang takde PM aku tu aku kira burn & aku letak dengan GA yang akan datang. 

So aku boleh cakap banyak benda yang berlaku pada bulan Feb & Mac kali ni. Boleh dikatakan 80% benda yang berlaku unexpected. And yang baki 20% sudah aku jangka tapi aku still rasa macam was-was. 

Apa benda yang aku was-was tu? Hah itu la modal aku punya entri yang seterusnya. Hahaha

So kepada pemenang. I promise you. Hari Isnin aku pos hadiah korang. Serius ni yang benar. Hahahaa

Untuk aku pula. Aku google some inspirational words kononya. And aku end up suka yang ni. So aku buat jadi desktop backgroup & aku share kat korang juga. Just in case some of you might need this too. hehehe


Friday, February 10, 2017

Dan Pemenangnya Ialahhhhhhhhhhh

Okay so aku janji kan nak bagitau pemenang hari ni.

Memang sengaja aku kasi lambat-lambat. Kononnya nak post entri pemenang pada 10 haribulan Februari 2017 pada jam 10. Ingat nak buat 17hb sempena tahun 2017, tapi takde pula jam 17. πŸ˜…

So sebelum aku nak umum pemenangnya disini. Aku dengan gembiranya nak umum kan bahawa pemenang aku tambah. So jumlah keseluruhan mereka yang ada join GA aku ni pemenangnya akan menjadi 10 orang.

So untuk menjadikan GA aku ni lebih menarik. Aku hanya umumkan pemenang sahaja. Semua pemenang perlulah PM NAMA, LINK GA, NO.TEL, ALAMAT korang dekat aku di Facebook aku iaitu di SINI.

Andai kata, sehingga ke hujung awal bulan Mac iaitu bersamaan pada 1 Mac 2017, pemenang masih belum PM untuk tuntut hadiah, maka hadiah itu akan di serahkan kepada yang lain. πŸ‘Œ

Sebelum aku umumkan lagi ahaha...Di sini aku nak bagitau, aku cuma letakkan  senarai 10 pemenang itu. Tapi aku takkan bagitau korang menang hadiah apa. πŸ˜‚ So, aku harap andai kata hadiah dah sampai ke tangan korang, boleh lah update sekali yer korang menang apa. Bukan apa, sengaja nak bagi suprise kononnyer. 😘


Officialy Hadiah punya ialah
 2 Pemenang untuk Portable Mikrofon

2 Pemenang untuk Makeup Brush

Dah 

6 Pemenang untuk buku preloved. πŸ’Ÿ




SENARAI PEMENANG THE JANUARY GIVEAWAY by MEK ZUMBIE











SO Taniah kepada pemenang ye. Harap-harap yang tak menang tu jangan putus asa jangan bersedih, 😘

Thursday, February 2, 2017

Peserta The January Giveaway by MEK ZUMBIE


Berikut ialah senarai peserta giveaway yang valid :)
(Rupa-rupanya sesetengah komen peserta aku kena publishkan secara manualπŸ˜…Sorry guys. Aku tak lupa korang. Aku akan update lagi😘)

1. Zafirah Nazri 
2. Noor Najwa
3. Nor Nazliana 
4. Belogs JM
5. Atiqah Hanapi
6. The fade
7. Noor Akma
8. Noor Maizan
9. Julie Nida
10. Mrs Fuzy sweetsour 
11. Ana Suhana 
12. Unni Anje
13. Fhatin Amelia 
14. syakirah jf.
15. nur sabrina
16. thezofiroh
17. Noor Atikah Ramli
18. Malas letak
19. Amani 
20. afiqah zamri
21. Fatin
22. Hani Fadhlina Abdul Rahman
23. Husna Izzati
24. Nurul Hayati
25. Azman Arsad
26. Atyy Azmi
27. Norfaz Premix 
28. wawaabdhadi 
29. AJIM 
30. Mas 
31. Shafyqah Azri
32. Nona Qiyah 
33. Amanda Suria 


Bukan senang nak pilih pemenang ni. Huhuhu

But actually ada good thing yang akan berlaku. Tunggu tau :)

Bersedia untuk pengumuman pemenang huhuhuhu

Bagi yang blur dan tak paham apa benda ni. Sebenarnya aku dah anjurkan satu Giveaway sebagai pembuka tahun 2017. Korang boleh jenguk dekat SINI giveaway itu. Untuk hadiah pula boleh jenguk dekat SINI. 😜

Pengumuman Keputusan Pemenang Giveaway


Sorry guys sebab buat suspen hihihihi

So officially tutup GA. 

Pemenang akan diumumkan pada 11 haribulan Februari ini. (tetiba pula dapat tarikh tetap) 

Hadiah lumayan itu boleh korang tengok dekat SINI.

And then senarai peserta pula aku akan update dekat post entri yang lain.

Tujuannya? Shortcut untuk korang visit blog dorang yang ada join.

So jangan risau, aku lari tak kemana, aku janji aku bagi hadiah, takat ni aku tak pernah mungkir okey. Hahhahaha

Tuesday, January 31, 2017

Last Day Of Giveaway :)


Hah. 
Ada tak lagi yang belum join GA aku ni?
Hadiah lumayan beb. Serius sangat lumayan & menarik. Hahaha


2 portable mikrofon untuk 2 pemenang

2 Set berus mekap untuk 2 pemenang

And last but not least

4 buku preloved untuk 4 orang pemenang. Hahahaha

Tunggu apa lagi?




Tuesday, January 24, 2017

Senyap Aje

Lama aku menghilang.

Sekali aku menghilang memang macam orang bertapa terus.

Sampai Instagram yang aku selalu rajin upload new photo pun terus jadi sunyi sepi. Kali ni memang terhebatlah kadar menghilangkan diri aku ni walaupun sebenarnya azam baru nak aktif blog. Hahahaha.

So memang agak sibuk benar aku bulan ni. Tambahan lagi nak Chinese New Year, itu lah yang paling membuatkan aku sibuk sampai takde masa aku nak layan perasaan benci, marah, tak puas hati bagai dekat tempat kerja walaupun memang ada yang patut kena dengan jelingan maut aku.

Bayangkan sibuk sampai takde masa nak bagi jeling maut. Fuh! Sempat untuk kelip mata aje adik oi.


Ini jangan lupa korang join Giveaway pertama aku untuk sesi 2017. Hadiah gempak tau!!!! Aku tak tipu. Serius tak tipu, ini barang baik punya. Huhuhuhu.....



Monday, January 9, 2017

Order Emas Dekat DSV Tapi Kotak Kosong!

Okay. So aku order 2 item ni dari Insta Dato Seri Vida. Yes dia ada jual emas online you tau. Kemain hebat dia jual kan? Aku nampak dah lama ni, memang nak beli tapi iyelah, pada zaman sekarang ni kan macam-macam yang berlaku.

Kalau Coco banyak mix pun nampak macam pure Malay, apatah lagi emas yang berkilau tapi alih alih palsu atau mix kan? Susah kita nak tau.

Tapi lepas dah lama aku tengok, aku fikir hmmm... Macam trusted tau, kira murah juga untuk emas 916 and  at the same time bole CCM😯. Kalau tak dapat pegi kedai pun boleh minta pos kalau dah habis bayar. Hambik kau senang dia bagi servis sama customer.😜

So aku pun order.
Sekali aku order dua item. Satu rantai halus aje, aku mampu yang murah. Dan satu lagi charm untuk rantai tu. Hari ni aku buat payment esok dah sampai 😧, punya aku terkejut juga dengan service dia yang cepat.

Mula-mula aku sendiri pun tak tau actually itu rantai yang aku order. Sebab ada 3 package datang. Aku ingat aku ada order 2 benda lain dengan emas tu. Sekali dah datang omaigad lawa betul kotak dia tu. Yang panjang satu yang pendek satu. Secara otomatiknya memang satu untuk rantai satu untuk charm la kan ehehe...

Tapi bila aku buka salah satu kotak tu rupa-rupanya kosong. Sedihnyaa.......

Tetapi actually bila aku buka kotak yang panjang tu, diorang dah tolong letakkan sekali. uhuhuu... So prettyyyyyyy😍





Aku ni jenis yang allergik kalau something tu bukan original. So setakat ni dah pakai. Aku takde apa-apa effect. So boleh aku katakan memang benda ni emas 916 ori. Kalau korang rasa tertarik terus. Boleh je pegi ke instagram @dsv.goldjewellery


And then jangan lupa juga join GA aku tau. huhuhu...
Shortcut boleh klik SINI

Tuesday, January 3, 2017

Hello gais

Hari ni first day budak-budak semua ke sekolah. The first day of working since cuti yang tak seberapa nak panjang.😌

So aku tekad nak mulakan 2017 aku ni dengan positif sekali. Aku nak absorb segala goodness and neutralise segala negativity supaya menjadi positif ion kononnya. But rasanya as usual, memang positif stuff kena ada negatif stuff supaya life balance kan?

So hari ni, dengan positifnya aku, ada juga yang negatif terjah-terjah yang memang buat hati yang cuba menjalankan hidup dengan positif ni menjadi ter negatif. 😀

Aku seriau. Seriau sesangat. Tapi Allah lebih mengetahui betapa aku doakan lah supaya terbuka matanya itu supaya tak terlalu mengikut kata-kata hati kecik.😑

Apa pun. At the other side of apa yang berlaku. Aku macam nak take advantage pada benda yang berlaku ni supaya aku boleh pindah. Kan aku memang nak pindah dari tempat aku sekarang. So hati setan aku ni agak licik. Macam nak guna masalah yang ada ni sebagai alasan ke pihak atasan supaya lulus perpindahan aku yang tak pernah nak lulus-lulus tu. Heh. 😏

Apa pun. Jangan lupa join Giveaway aku tau 😘
Jangan risau lah, aku tak tipu punya bah. Ini bukan first time aku buat GiveawayπŸ˜ͺπŸ˜ͺ


Sunday, January 1, 2017

Giveaway Sudah Mula Bahhhh !




Nah...Akhirnya aku buat juga GA kan. Huhuhu
Sengaja aku buat awal tahun ni sebab kalau buat waktu cuti aku rasa macam potong line geng blogger lain yang ada buat GA & segmen huhuhu.
So straight to the point,

Syarat-syarat untuk join Giveaway ni ialah :

1. Korang perlu follow blog ini 😘

2. Korang perlu letak tajuk entri GA ini iaitu - The January 2017 Giveaway by Mek Zumbie.

3. Korang perlu letakkan banner GA itu, dan  backlink kan kepada entri ini.πŸ‘Œ

4. Di dalam entri untuk GA ini, korang perlu taip entri yang menyatakan dengan menarik tentang apa satu benda wajib yang korang nak buat, akan buat atau terfikir nak buat pada tahun 2017πŸ˜‰.

5. Selesai semuanya, dah post entri. Korang boleh komen dekat entri ini, dan sertakan sekali address entri korang itu yer 😌.

6. Pemilihan pemenang adalah berdasarkan entri yang menarik pada pandangan aku 😎. Jumlah pemenang dan hadiah akan di-update kemudian😘.


P/S Giveaway  akan berakhir pada hujung bulan Januari tauuu😘