Search This Blog

Saturday, June 25, 2016

Aku Ibarat Layang-Layang....

Well something berlaku dalam hidup aku.
Something yang somehow aku rasa macam tak sedap pula nak share in my post even tho aku yakin 99% memang tak akan face 2 face jumpa or terjumpa aku.
But the reality is..
Aku rasa macam aku selalu on the right track terus aku terpesong sikit
On the right track terus terpesong sikit.
Macam layang-layang...
Sekejap aku rasa bebas sekejap aku ditarik-tarik 
And I wonder what God had plan for me.
Situasi aku...
Kalau aku redha... Ibarat aku tak cari jalan keluar...
But kalau aku struggle nak keluar...
Ibarat aku macam memaksa untuk ke haluan itu...
I am so stuck in the middle sampai aku rasa macam aku tak tahu dengan sapa aku nak dapatkan pendapat.
What should I do.....

Wednesday, June 22, 2016

Lampu Yang Sama Untuk 13 Tahun.

Comel tak lampu ni?
Aku baru hias lampu ni dengan sticker bling bling yang aku beli dekat Kaison.
Lampu meja ni nenek aku beli untuk aku masa aku umo 12 tahun.
Sampai ke hari ni, umo aku dah 25 tahun pun masih lagi gunakan.
Kalau dulu lampu dia kuning, sekarang dah ada macam-macam bob lampu aku pilih yang putih.
Bob lampu jenama Philips yang walt dia tak sampai pun 10 dan tak panas.
Tapi bukan aku nak promo bob lampu Philips.
Aku cuma nak cakap lampu ni makin lawa. 
Hehehheee

Monday, June 20, 2016

Riang Ria Raya Bersama Lazada Malaysia

[ SILA TEKAN BANNER]

Tengok banner macam best kan? 
Walaupun tinggal empat hari lagi, tapi aku yakin korang masih sempat join sehingga ke jam terakhir 24 Jun nanti. So tunggu apa lagi. Hehehe

Antara syaratnya untuk blogger join contest yang AWESOME! ni. 

1. Korang kene teka berapa banyak kotak fujifilm.

2. Korang kene share wishlist raya korang untuk keluarga korang (4 orang)dengan budget rm500.

Senang kan?
So aku nak share jawapannya pula..Ehh....Silap jawapan memasing share dengan Lazada hehehe XD

So aku nak share Wishlist Raya untuk family aku yang aku seriously rasa sesangat lah sesuaiiii sebab kebetulan tolak aku jumlah family ada 4 la. hehehehe

1. Untuk emak aku.
Time raya ni mana la ada masa nak sapu-sapu rumah kan? Especially bila nak keluar lagi melayan tetamu, ada pula sibuk nak bersiap untuk ke rumah jiran & family lain. So untuk membantu meringankan beban, memang berbaloi kot beli Vacum yang boleh bersihkan rumah sendiri. Dah lah tengah offer kuikuikuiii Cukup bajet Rm500. Uhukkk senang la keje lepas ni huhuhuiiiiiii.

2. Untuk Si Bapak
Aku tau bapak aku suka jam. So aku rasa jam ni macam lawa & sesuai dengan bapak aku. Lagipun kan raya dah nak dekat. So sekali-sekala ada jam baru pun okey la. Hehehhee


3. Untuk Si Adik Angah
Time-time raya mesti banyak makanan sedap. Kalau sedap mesti nak makan banyak. Betul tak? So rasanya disebabkan adik aku tu jenis penjaga badan sikit, rasanya benda ni sesuai untuk dia so boleh lah dia pegi gym dengan hati yang gembira. Sebab dapat bakar lemak raya dengan cepat. huhuhuiiii

4. Untuk Si Adik Bongsu
Adik aku yang bongsu sekarang ni tengah study kat tempat lain. Kalau kat rumah dia suka buat keje dalam keadaan terbaring-baring kat lantai. So rasanya kalau dia ada carpet ni kat rumah sewa dia tu mesti best kan? Huhuhu...

So kira bajet berapa?
Tak lebih RM500. 
Kalau order Lazada even tolak cas online banking ke kad ke tetap tak lebih RM500 kalau ikut wishlist Raya aku. Heheheh

Saturday, June 18, 2016

Thailand - Hatyai

So sesapa yang ada follow instagram aku mesti ada nampak aku update gambar-gambar kat Hatyai kan?
Floating Market.
Aku kira dia panggil floating market sebab semua penjual dekat sampan yang terapung atas sungai tu la kan?
And for you all yang muslim's.
Floating Market ni penjual dia semua penjual islam yang kebanyakkannya wanita muslim bertudung.
Makanan dia pula?
Well since makanan dia murah, aku cadangkan korang bila beli satu jenis makanan tu jangan beli sekali banyak. Beli yang cukup untuk korang atau group korang makan and then share and then beli lagi makanan jenis lain tu share.
Korang akan kenyang makan walaupun share sebab ada banyak makanan yang sedang menunggu korang untuk mencubanya. Seriously.

So macam mana aku nak cakap.
Tempat ni actually offer korang untuk main ATV iaitu kereta kecil tu. Yang mana aku galakkan korang untuk main dengan harga 500baht.
Lepas tu pula kat sini ada show gajah, korang boleh bagi makan pisang.
Lepas tu ada pula untuk korang naik atas gajah tu.
Tapi.
Ada tapinya untuk tempat ni.
Gajah seekor yang untuk show yang untuk korang bagi makan tu sebenarnya dilatih dengan cara yang agak kasar. Kitaorang nampak sebab time tu kitaorang paling last kat sana sebab main ATV and memang even korang offer pisang kat gajah tu, gajah tu takkan makan pun...And itu ialah tanda-tanda depressi pada gajah.

Kalau kat Malaysia kita ada teksi, kita ada bas, or LRT.
Tapi dekat sana teksi atau bas atau LRT yang paling menarik ialah kereta tuk tuk ni.
Sebenarnya kawasan tempat kitaorang boleh je jalan kaki. Tapi kebetulan hari tu mula nak hujan, so kitaorang pun ramai-ramai naik kereta tuk tuk ni. Harga kitarang bayar ni dalam 20bath sorang. Murah beb.

So kalau tak silap aku.
Pasar malam khas yang ini cuma buka pada setiap malam sabtu.
Sebab malam sebelum tu kitaorang tak nampak.
Apa yang menarik?
Semua menarik kat situ, korang kene jalan sampai ke hujung pasar malam tu sebab aku yakin korang takkan menyesal XD.
Sebab apa?
Sebab banyak benda menarik yang lebih menarik dari pasar malam biasa kat situ yang korang boleh nampak.


Ini last pic yang aku ambil dekat jalan Hatyai before kitaorang pulang balik Malaysia.
Actually banyak & korang boleh tengok dalam FB aku. This aku share sikit-sikit sebab nanti telampau banyak spoil the best picture yang aku dah snap. ahahaha





Friday, June 10, 2016

Selamat Berpuasa Semuanya

Puasa baru berlalu seminggu kan. Rasanya sempat lagi aku nak wish korang semua untuk selamat berpuasa.

Semoga puasa pada tahun ini koragn dapat lalui dengan lebih banyak pahala dan keredhaan hati.
Aku tahun ni agak kecewa sikit.
Antara sebab aku kecewa dan malu ialah sebab aku tak pasang niat nak berpuasa. 
Aku jadikan surrounding aku sebagai alasan kenapa aku tak berpuasa so memang dari awal aku tak berniat and actually its eating me inside out.

Sesungguhnya aku teringin nak bagitau.
Beruntung sangat korang yang dilahirkan dalam Islam.
Everything is so easy for you guys to walk the pathway. 
Korang dah ada basic guide, korang dah ada haluan yang tinggal korang melangkah aje lagi. 
Semua dugaan itu ibarat mainan di tepi jalanan. 
Either you guys nak berhenti untuk tengok, atau berhenti dengan lamanya untuk pilih & beli sakan.
Seperti dalam Islam. 
There are no such thing as get left behind. 
Cuma antara cepat atau lambat. Betul ke tidak?
I wan so frustrated over a lot of things.
And I dont know. Maybe because I pray so hard then Allah had given me something.


Aku sebut tapi aku tak faham 100% maknanya. 
And aku sebut, but aku tak tahu pun sebenarnya itu ialah zikir.
Aku share sebab aku rasa its a good thing.
Lagipun aku tengah mengadu. Suddenly zikir ini bermain-main dikepala aku. Apa yang aku adu biarkan antara aku dan Dia.
But I really Google for it.

Hadith yang membicarakan keutamaan zikir "Subhanallah walhamdulillah wala ilaha illallah wallahu akbar"

1. Rasulullah saw. bersabda, "Lazimkan membaca subhanallah walhamdulillah wala ilaha illallah wallahu akhbar, kerana semua itu dapat menghapuskan dosa sebagaimana gugurnya daun dari pohon". (HR Ibnu Majah)

2. Abu Hurairah meriwayatkan Rasulullah s.a.w. berkata : "Membaca Subhanallah walhamdulillah wala ilaha illallah wallahu akbar lebih aku sukai daripada seisi dunia." (Hadith Riwayat Muslim) 

3. Dari Samuroh bin Jundub, ia berkata bahwa Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda, "Ada empat ucapan yang paling disukai oleh Allah: (1) Subhanallah, (2) Alhamdulillah, (3) Laa ilaaha illallah, dan (4) Allahu Akbar. Tidak berdosa bagimu dengan mana saja kamu memulai” (HR. Muslim no. 2137). 

4. Dari Abu Hurairah, dia berkata, "Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam telah bersabda: 'Sesungguhnya membaca “subhanallah walhamdulillah wa laa ilaha illallah wallahu akbar (Maha Suci Allah, segala puji bagi Allah, tiada sesembahan yang berhak disembah selain Allah, dan Allah Maha Besar)” adalah lebih aku cintai daripada segala sesuatu yang terkena sinar matahari." (HR. Muslim no. 2695). 

Al Munawi rahimahullah mengatakan, “Segala sesuatu yang dikatakan antara langit dan bumi, atau dikatakan lebih baik dari sesuatu yang terkena sinar matahari atau tenggelamnya, ini adalah ungkapan yang menggambarkan dunia dan seisinya.” Dari sini menunjukkan bahwa keempat kalimat tersebut lebih baik daripada dunia seisinya.

5. Dari Ummi Hani' binti Abu Thalib dia berkata, "Rasulullah shallallahu 'alaihi wa sallam melewatiku pada suatu hari, lalu saya berkata kepada beliau, "Wahai Rasulullah, saya sudah tua dan lemah, maka perintahkanlah kepadaku dengan amalan yang bisa saya lakukan dengan duduk." Beliau bersabda: "Bertasbihlah kepada Allah seratus kali, karena itu sama dengan kamu membebaskan seratus budak dari keturunan Isma'il. Bertahmidlah kepada Allah seratus kali karena itu sama dengan seratus kuda berpelana yang memakai kekang di mulutnya, yang kamu bawa di jalan Allah. Bertakbirlah kepada Allah dengan seratus takbir karena ia sama dengan seratus unta yang menggunakan tali pengekang dan penurut. Bertahlillah kepada Allah seratus kali." Ibnu Khalaf berkata; saya mengira beliau bersabda: "Karena ia memenuhi di antara langit dan bumi, dan pada hari ini tidaklah amalan seseorang itu diangkat kecuali akan didatangkan dengan semisal yang kamu lakukan itu." (HR. Ahmad 6/344. Syaikh Al Albani mengatakan bahwa hadits ini hasan. Lihat Ash Shilsilah Ash Shohihah no. 1316) 

6. Dari ‘Abdullah bin ‘Amr, Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda, “Tidaklah seorang di muka bumi ini mengucapkan: Laa ilaha illallah, wallahu akbar, subhanallah, wal hamdulillah, wa laa hawla wa laa quwwata illa billah, melainkan dosa-dosanya akan dihapus walaupun sebanyak buih di lautan.” (HR. Ahmad 2/158, sanadnya hasan)

7. Dari Ibnu Mas'ud, ia berkata, Rasulullah shallallahu wa'alaihi wa sallam bersabda, "Aku pernah bertemu dengan Ibrahim pada malam ketika aku diisra`kan, kemudian ia berkata, ‘Wahai Muhammad, sampaikan salam dariku kepada umatmu, dan beritahukan kepada mereka bahwa Surga debunya harum, airnya segar, dan surga tersebut adalah datar, tanamannya adalah kalimat: Subhaanallaahi wal hamdu lillaahi laa ilaaha illaahu wallaahu akbar (Maha Suci Allah, segala puji bagi Allah, tidak ada tuhan yang berhak disembah kecuali Allah, dan Allah Maha Besar).” (HR. Tirmidzi no. 3462. Syaikh Al Albani mengatakan bahwa hadits ini hasan) 

8. Dari Abu Sa'id Al Khudri dan Abu Hurairah, bahwasanya Rasulullah shallallahu 'alaihi wa sallam bersabda, "Sesungguhnya Allah telah memilih empat perkataan: subhanallah (Maha suci Allah) dan alhamdulillah (segala puji bagi Allah) dan laa ilaaha illa allah (tidak ada sesembahan yang berhak disembah selain Allah) dan Allahu akbar (Allah maha besar). Barangsiapa mengucapkan subhaanallah, maka Allah akan menulis dua puluh kebaikan baginya dan menggugurkan dua puluh dosa darinya, dan barangsiapa mengucapkan Allahu Akbar, maka Allah akan menulis seperti itu juga, dan barangsiapa mengucapkan laa Ilaaha illallah, maka akan seperti itu juga, dan barangsiapa mengucapkan alhamdulillahi Rabbil 'aalamiin dari relung hatinya maka Allah akan menulis tiga puluh kebaikan untuknya dan digugurkan tiga puluh dosa darinya." (HR. Ahmad 2/302. Syaikh Syu’aib Al Arnauth mengatakan bahwa sanadnya shahih)

Semoga Allah memberi kita kekuatan untuk istiqomah mengamalkan zikir “Subhanallah walhamdulillah wala ilaha illallah wallahu akbar” dalam kehidupan seharian kita. In sya allah.

(Sumber dari NotaHujung13)