Search This Blog

Thursday, March 31, 2016

Realiti Hakikat Sebenar

Aku rasa macam dah lama benar aku tak post entri baru.
Sejujurnya aku pun tengah kekeringan idea nak post pasal entri apa. Bukan kering sangat pun.
Tapi bila idea ada masa tak ada. Bila masa ada, idea pula jadi tak ada.
Aku tengah update gambar sukan sekolah aku sebenarnya. So aku tersnap tadi gambar budak ni.


Bagi korang yang tak tahu. Aku mengajar kat sekolah ni. 
Somewhere yang tak juga pedalaman & tak juga bandar besar. Cun cun sederhana. 
Budak sekolah aku kebanyakkannya terdiri daripada divorce parents, ataupun yang parents tak divorce but tinggal dengan datuk nenek gitu.
Some quite ok tapi mostly aku rasa kesian.
Budak ni. Aku tersnap kepala dia. Dah aku jelaskan aku nak dia duduk sebab nak snap budak yang lari supaya senang nak check sape no1, no2, no 3.
Budak ni bagi aku dia actually lawa. Disebalik kecomotan dia, stokin bau dia, baju lusuh dia, aku rasa ada kecantikan yang tersembunyi. 
Aku tak paham perasaan guru lain, aku pun tak nak judge tentang pandangan guru lain.
Aku nak judge diri aku.
Apa yang aku telah buat untuk bantu budak ni?
Apa yang aku telah buat untuk bantu budak lain?


Tuesday, March 1, 2016

Malu!

So as someone who is not a muslim. Skirt paras lutut atau dress pendek tu benda biasa betul tak? I mean even biasanya kalau pakai pun memang takkan rasa feeling macam mana especially bila lalu depan someone who is islam atau bersongkok ke atau macam mana sekali pun. Betul tak?

Recently aku pegi dinner. Sebagai penghabisan season Jom Kurus 1 Malaysia #6. And yeah fakta yang aku sebab tadi kat perenggan atas tu. Nampaknya perlu di bakar. Sebab seriously for the first time ever. Aku rasa malu dengan dress aku.

Kenapa dengan dress aku? Nothing. Lengan panjang. Takde lubang sini sana atas body. Takde pendek sampai menampakkan bontot. Takde pula sendat sampai menampakkan bentuk punggong. But yes aku malu.

Aku sampai awal kat hotel. Yelah sebab dinner kat hotel. But barely that I know. Hotel tu actually was more to tempat penginapan mereka yang biasanya nak pi umrah or easiest simplest word is for the muslim's.

Even tho bukan aku sorang yang pakai pendek. Actually banyak non muslim and these muslim people too. But rasa malu aku. Sampai even bila aku nak jalan aku rasa nak bersembunyi. Ya Allah.. It was the most worst mental torture I've had ever been. Setiap kali aku teringat balik aku rasa malu & menyesal.

Aku rasa bersalah pada mereka yang bersongkok. I even rasa bersalah pada woman yang berhijab tu. But aku rasa marah pada segelintir lelaki yang kat luar tu, masa aku keluar aku sengaja keluar pintu jauh dari dorang. Why? Because I respect them so i didnt want them to see me. But tau apa aku dengar?

Boleh pula diorang cakap "pempuan macam ni dah boleh bakar". Shit...Serius aku marah. Aku tak minta diorang tengok aku pun. Dan pintu tu was like jauh kot. Yang kepala diorang and mata diorang nak meleret tengok apasal. Huuhhh.... Bad day. ... Aku belanja pic mata aje lah kat korang.