image1 image2 image3

HELLO!!! |WELCOME TO MY BLOG, BLOGGIES!|THIS IS MEK ZUMBIE BLOGSPOT.COM

MacBook Pro Tanpa Touchbar


Dan akhirnya laptop lama berganti dengan laptop baru. 😌

Dan aku buat entri ni baru perasan blog dah boleh letak emoji😮. Aku ni kalau bab emoji memang paling menang la😎. Tapi baru perasan tak banyak emoji yang ada, tapi yang sedia ada pun sudah mencukupi😜.

So kali ni aku review pasal MacBook Pro edit 2016 ni. Kalau yang tak tau, Apple dah keluarkan laptop MacBook Pro yang baru dengam dua warna which is space grey dengan silver😝. And aku dengan rasminya beli yang warna hitam atau space grey, seperti yang korang nampak dalam gambar ittew😌.

Ok selain dua warna. MacBook Pro edisi 2016 ni ada dua jenis juga. Satu dengan touch bar, & another one dengan take touch barn yer ituuu... Touch bar ni advantage kepada yang profession dia nak edit video bagai sebab mudah nak reverse ke, forward ke dengan hanya menggunakan jari telunjuk huhuhu 😝.

Since aku 😕 takdelah perlukan fungsi touchbar tu. And then tambahan pula harga yang ada touchbar tu seriously mahal😩.

So...MacBook Pro edit 2016 dengan MacBook Pro lama Aku edit 2011. Apa bezanya?

Well first of all. Beza yang paling ketara ialah pada saiznya. Walaupun sama 13inch, tapi yang ni macam kecik sikit. Kalau tengok macam screen MacPro baru lebih besar, tapi skrin sama saiz cuma body jadi kecik and yang paling penting 👆, dia dah jadi nipis dan sangat ringan berbanding yang sebelum ni.

Masa bawa dekat handbag, yes handbag boleh muat MacPro ni😅. Takde rasa pon. Hampir lupa dekat handbag ada laptop sebab handbag kan selalu main baling aje😓.

Selain tu, yang baiknye ialah trackpad dia puas hati beb. Besar dan luas daripada yang lama. Tapi untuk keyboard maybe sebab aku belum biasa. Rasanya macam takde tertekan keyboard pun ader sebab macam nipis aje walaupun dia lebih besar setiap satu buttonnya itu. Senang citer, keyboard dia sama macam MacBook Air. Huhuhu...😅

Salah satu benda yang tak best pasal MacPro baru ni ialah, port dia cuma ada 3. Which is 2 port USB-C and satu headjack untuk earphone. USB-C ni tak sama tau macam USB pendrive yang kite selalu pakai tu. So memang kena keluar duit untuk beli adapter dia la. Itu aje yang aku kira tak puas hati😤.

Tapi actually yang baiknya pula. Dia ada adapter yang ada 4 lubang USB yang boleh digunapakai. Kelebihan USB-C ni pula, cucuk 3 jenis benda berbeza contohnya charger+HDMI+USB pun still boleh jalan sebab USB-C ni memang dicipta multipurpose & very tahan punya😝.

Overall perasaan aku pasal MacBook Pro edisi 2016?

Aku still dalam tempoh nak sesuaikan diri dengan keyboard and fungsi trackpad dia. But actually takde juga aku menyesal beli ni even tho kena pakai adapater bagai. Sebab apa? Sebab seriously laptop ni ringan boh👍.

P/s ini aku tambah. Baru je aku test sound dia. Omaigadddd😱 best giler sound dia!
Lepas ni memang tak payah loudspeaker bohhhhh!


Share this:

CONVERSATION

4 comments:

  1. hai huhuhu harga boleh tengok sini :)
    http://www.apple.com/my/shop/buy-mac/macbook-pro

    ReplyDelete
  2. Adoi la... Baca review je macam nak beli.. camne nie..😅

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaa Kannnnn Kalau sempat pegi outlet apple boleh cuba try test pegang angkat-angkat huhuhu serius ringan ajeeee ;P

      Delete

Kerana yang baik tu aku confirm dari Allah. & yang buruk-buruk dari korang atau dari aku lah ahahah XD. Terima Kasih