Search This Blog

Tuesday, May 17, 2016

Doktor Bagi 3 Sebab. Kenapa Aku Tak Period?



Cerita yang sama, gambar yang sama tapi info yang berbeza. 
Macam yang aku bagitau. First suspek ialah antara aku ada cyst or PCOS or maybe fibroid.
Sebab tu kene scan bahagian peranakan aku.

Really berapa banyak dalam kalangan kita yang bergelar cik selain puan  yang tahu pasal benda ni?
Sebab bila aku tanya mereka yang dah kahwin, yang dah ada anak beberapa orang atau sorang, mereka memang tahu pasal ni. Mostly komen dorang sebenarnya benda ni terjadi sebab diorang ada ambil pil perancang.

So.. Persoalannya disini. Bagaimana pula dengan mereka yang tak berkahwin lagi, yang takde anak lagi, and most important yang x ambil pil perancang?

Macam yang aku cakap. Period aku kalau ikut masa sekarang dah nak dekat 2 tahun tak datang, berat aku naik mendadak, jerawat ikut sama berpesta. So doktor suggest aku untuk buat ultrasound. Which cost me RM40.

Melalui ultrasound apa yang korang boleh nampak? Kalau dalam gambar aku tu, doktor cakap peranakan aku just okay. Means xde cyst.

So apa antara 3 sebab yang menyebabkan korang suddenly atau slowly losing the power of period?
1. sebab ada cyst atau PCOS.
2. sebab hormon.
3. sebab berat badan 

Which is actually aku semuanya sihat. I mean. Rahim yang sihat, hormon yang sihat. Just berat terlebih sihat. Hahaha...So how? Aku kene turun kan berat badan yang terlebih sihat ni. Pfffttt.....

4 comments:

  1. lama juga 2 tahun tu sis..dugaan..
    kalau tak ada apa2 disyaki haa....kena la turunkan berat sis.. perlahan2..

    ReplyDelete
  2. huhu..saya yang belum kahwin pernah tak period sampai 6 bulan dh menggelabah..hehe. alhamdulillah sis sihat :)

    ReplyDelete
  3. hehehe.. pernah jugak tak datang period sebab ambil supplement... even dah benti pun lama baru nak oke..

    since that, takut nak amek any supplement.. haha

    ReplyDelete
  4. lamanya tiga tahun. takut pulak. ni period pun tak tentu arah masa dia ><

    ReplyDelete

Kerana yang baik tu aku confirm dari Allah. & yang buruk-buruk dari korang atau dari aku lah ahahah XD. Terima Kasih