Search This Blog

Thursday, March 31, 2016

Realiti Hakikat Sebenar

Aku rasa macam dah lama benar aku tak post entri baru.
Sejujurnya aku pun tengah kekeringan idea nak post pasal entri apa. Bukan kering sangat pun.
Tapi bila idea ada masa tak ada. Bila masa ada, idea pula jadi tak ada.
Aku tengah update gambar sukan sekolah aku sebenarnya. So aku tersnap tadi gambar budak ni.


Bagi korang yang tak tahu. Aku mengajar kat sekolah ni. 
Somewhere yang tak juga pedalaman & tak juga bandar besar. Cun cun sederhana. 
Budak sekolah aku kebanyakkannya terdiri daripada divorce parents, ataupun yang parents tak divorce but tinggal dengan datuk nenek gitu.
Some quite ok tapi mostly aku rasa kesian.
Budak ni. Aku tersnap kepala dia. Dah aku jelaskan aku nak dia duduk sebab nak snap budak yang lari supaya senang nak check sape no1, no2, no 3.
Budak ni bagi aku dia actually lawa. Disebalik kecomotan dia, stokin bau dia, baju lusuh dia, aku rasa ada kecantikan yang tersembunyi. 
Aku tak paham perasaan guru lain, aku pun tak nak judge tentang pandangan guru lain.
Aku nak judge diri aku.
Apa yang aku telah buat untuk bantu budak ni?
Apa yang aku telah buat untuk bantu budak lain?


1 comment:

  1. seronok dapat mengajar...pernah ada cita-cita nak jadi cikgu tapi tak ada rezeki =(

    ReplyDelete

Kerana yang baik tu aku confirm dari Allah. & yang buruk-buruk dari korang atau dari aku lah ahahah XD. Terima Kasih