Search This Blog

Sunday, January 17, 2016

Gemuk bermula hari ini


Well aku ni gemuk tapi selalu tak sedar diri. Tapi hari ni macam aku tersedar dari lelap. Sebab aku tak sangka aku gemuk sampai boleh capai tahap ke 102kg. Seriously aku tak sedar. I mean even tho kadang-kadang aku join marathon tapi aku entah aku somehow baru tersedar yang aku telah mengabaikan diri aku sampai ke 102kg. 

Actually aku rasa ada hikmah juga kenapa aku boleh terserempak dengan program JOM KURUS 1 MALAYSIA ni. Sebab kalau tak jumpa maybe aku akan terus gain weight non stop kan? hehehe


Sebab aku rasa benda ni penting. Bukan supaya aku kurus jadi supermodel ke apa. Even tho ada kawan-kawan aku memang cadangkan aku kuruskan badan mengikut ideal weight which mean aku kena kurangkan atleast separuh daripada 102kg tu, tapi entah aku rasa macam aku cuma nak kurangkan aje but not until macam supermodel laa..hahaha XD

So workout tadi for first day today. 
450 kali skipping.
50 pumping
50 squatting.

Dengar, tengok & baca macam senang kan? But reality aku first time bersukan, buat exercise macam ni boleh muntah. Seriusly aku muntah macam air flush toilet keluar begitu. Nasib aje bukan muntah dekat dalam gym tu, aku gi toilet laaa.... Coach kata muntah tu baik actually, aku pun ikut pengalaman dulu masa sukan pun cikgu aku kata muntah tu baik, acid something keluar amende. hehehee


Tapi walau apa pun. 
Dekat luar sana. Tak ader satu manusia pun yang layak nak mempersendakan orang gemuk tak kira whatever reason. Sebab kita tak tau, many people dia ada sebab kenapa dia jadi begitu. Even kalau kita nak tolong dia sedar pun jangan sampai nak aniaya atau nak ejek. 
Banyak cara elok kan? hehehee

Wish me luck.


2 comments:

  1. fighting! sya pulak selalu fikir sya gemuk tp org lain ckp x. tak tau lah gemuk ke x

    ReplyDelete

Kerana yang baik tu aku confirm dari Allah. & yang buruk-buruk dari korang atau dari aku lah ahahah XD. Terima Kasih