Search This Blog

Sunday, October 4, 2015

De Vietnam-Tips Untuk Makan

So sebelum kitaorang  berada di Vietnam. 
Banyak sangat nasihat yang kitaorang terima, especially bab ragut meragut. 
So masa sampai tu macam takut pun ader. 
Hilang atau kurang sikit excited tu sebab masa sampai pun banyak giler motor dari kereta.
Lepas tu macam takde law keadaan jalan raya sana, sape boleh potong-potong, sape boleh lalu jalan raya lalu lah, memang kaw-kaw tau sepanjang masa aku dalam perjalanan jalan raya.

So pendekkan pengalaman baru dalam jalan raya baru. Kitaorang drop at Tan Son Nhat International Airport di Ho Chi Minh City, by taxi we all went to Sai Gon. 
Tinggal di hotal Tulips macam dalam gambar tu. Actually macam ramai tourist tau hotel ni ataupun memang hotel selalu penuh ke aper, but hotel ni masa kitaorang tinggal pun memang dah penuh, so you all have to prebook online. 



So kitaorang tinggal dekat dengan market yang menjadi kegilaan orang ramai.
Especially peniaga Malaysia yang beli kain kat sini Vietnam, plus bags, plus shoes & jual online sebanyak dua kali ganda or tiga kali ganda harganya.
Terus aku rasa tipah tertipu. Hahahaha....
Tapi hakikatnya begitu lah berniaga kan?


This is how the street looks like.
And seriously memang susah nak cari makanan halal dekat sini.
Kecuali kalau korang berani nak cari jalan sendiri & explore. 
Aku berani nak explore dengan sorang kawan aku tu time the third day kitaorang kat sini. 
So ada 4 kedai makanan halal yang kitaorang jumpa & berkesempatan untuk cuba 3 daripada 4 kedai yang kitaorang sempat makan.

Kedai ni gambar bawah ni kitaorang tak sempat nak try. Actually kalau lalu pun macam tak menarik kot sebab tu macam tak terlintas nak try kat Saigon Green House.


Actually masa mula-mula sampai. 
Aku order vietnamese food for the first time there. So I was quite puas hati lah. 
But then after that ada tukang bawa kitaorangAnd beberapa kali we all a group makan sini until bila last day kitaorang makan sana... Kawan aku jumpa rambut aku pula jumpa bulu mata. 
Demm...
Hilang segala selera. Sengaja aku sisih kan makanan & tunjukkan rambut bulu segala. 


Untuk kedai makan ketiga & keempat pula. Aku rekomen kan korang pegi try dekat restoran Basiroh tu sebab senang nak komunikasi & makanan dia memang sedap & bagi aku memang murah. 


Makanan halal dekat sini memang susah nak cari & actually boleh tahan juga harga makanan & minuman dia kat sana. Tapi actually tak perlulah juga sampai kene bawa maggi cup aje hehehee.... First day korang kat sana kalau tak sempat nak makan boleh lah, bawa lah snack makanan ringan sebab dekat situ aku sendiri tak jumpa makanan snack halal unless korang nak makan buah aje as makanan ringan korang sepanjang masa kat situ. huhuhu

Next update will be about market barang murah kononnya & tips on how and when uolls membeli kat situ. :P










7 comments:

  1. Susah juga kalau cam 2 sekali..4 kedai je nak pusing2 makan..
    kena explore lagi la sebelum pergi sana..

    Follow blog AlongMisuari

    Artikel TERBARU AM
    Jom memriahkan GA cik en yang bernilai lebih dari rm1K Give Away Nurfuzie Dot Com #1 Bernilai RM1000
    Hadiah daripada AM untuk sahabat AM Ebook Percuma Putihkan Gigi
    Hadiah dari AM untuk sahabat Lelaki AM Ebook Percuma (Rahsia Lelaki)

    HOT ITEM..
    LeoRa For Men
    LeoRa For Women

    Terima Kasih
    AlongMisuari

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeap memang 4 aje yang kitaorang jumpa takat ni untuk area itu. :) Maybe kene search online for more.

      Delete
  2. Basiroh tu dah jadi macam wajib singgah ehehe.. ramai suggest situ tapi harga mahal..
    nak buek cem mano.. kang lapar pulak kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harga macam memang mahal untuk makanan halal. Tapi dekat Basiroh tu kalau tak silap macam murah sikit berbanding yang lain hehehe

      Delete
  3. rambut dan bula mata? ahaaa... macam ajinamoto kot kalau kat sana.. heee

    ReplyDelete

Kerana yang baik tu aku confirm dari Allah. & yang buruk-buruk dari korang atau dari aku lah ahahah XD. Terima Kasih