Search This Blog

Thursday, May 21, 2015

Nak Beli Kereta? Baca dulu.

Selepas berakhirnya gelombang GST. Maka aku tengok makin ramai pulak dah yang beriya-iya nak beli kete baru ni. Apatah lagi kalau tengok sekarang memang banyak aje kereta yang keluar cun-cun macam si anu tu. Hahahhaa

So sukanya aku nak kongsi lagi tips atau peringatan bila nak beli kereta. Especially bila yang sedang baru nak bekerja, baru nak merasa gaji and baru nak memulakan hidup ini. Uhahahaa


Baru nak kerje? Aku pun begitu juga. Takde beza pon. Aku pun baru keje. Dalam hati memang nak beli kereta paling cun la. Branded biar tip top sama dengan gelaran cikgu kononnya. Ada hati nak beli Honda ada hati nak beli Toyota. Bukan tak mampu. Sangat mampu kot. Tapi......

Sini ada tapinya. Hehhee Ayah aku berpesan. Macam ni....

Tak salah pun nak beli kereta besar-besar, tapi sebab baru kerja, baru nak dapat duit. Biarlah ambik dulu yang kecik sikit. Bukan apa. Baru kerja ni duit kene simpan dulu. Nanti dah keje 5 tahun gitu, hidup duit gaji dah stabil boleh la beli kereta apa yang ko nak.

Fuh....Ok. Apa kah logik disebalik nasihat itu? 

1. Bila kita beli kereta, setiap bulan kita kene bayar tau. Kalau lagi mahal lebih dari Rm1K ler, so kalau gaji baru RM2K ertinya ada baki Rm1K kan....Ada sambungan.

2. Kereta ni perlu minyak tau. Kalau jenis jalan selalu jem je, ader je nak stop stop tunggu-tunggu ertinya minyak yang boleh taham 3 hari maybe jadi sehari setengah je. Kalau jenis dekat maybe jimat. So just contoh seminggu minyak rm50 dalam sebulan ader 4 minggu. So rm200 jumlah baki gaji Rm800. next.

3. Makan free ke? Kalau jenis yang suka makan steak aje. Atau yang jenis suka nak makan makanan yang tak menggemukkan, yang nak kualiti tinggi aku rasa Rm800 habis begitu saja lah. Hahhahaa Okey contoh sebulan untuk makan semua jenis makan lah, makanan ringan, minum segala keropok jajan cokelat ke aper. Rm200. So baki gaji Rm600.

4. Belum lagi korang nak beli benda lain kan kan kan kan kan? So...? Fikir dulu elok-elok. Kalau jenis ada support dari family aku rasa boleh la angkat aje kete paling mahal hahahaha...




1 comment:

  1. ya betul tu...kami ni baru je kawen..baru je nak beli kete. mmg lah mampu nak pakai kete mahal sikit, tapi, bila fikir balik, nanti nak isi minyak, nak bayar tol, nak bayar parking, servis lagi, tiap bulan kena simpan sikit utk roadtax dan insurans, kami ambil keputusan, beli kete biasa jek..beli cash 7 8 ribu....tak apa lah...pelan2..nt ekonomi rumah tangga dah stabil, tukar kete besor....;)

    ReplyDelete

Kerana yang baik tu aku confirm dari Allah. & yang buruk-buruk dari korang atau dari aku lah ahahah XD. Terima Kasih