image1 image2 image3

HELLO!!! |WELCOME TO MY BLOG, BLOGGIES!|THIS IS MEK ZUMBIE BLOGSPOT.COM

Tutorial Ringkas Buat FAVICON

Apa itu FAVICON? Kalau nak tau pasal FAVICON boleh klik SINI. So korang dah tahu kan apa tu FAVICON? So NANA LIENA telah request aku untuk buat tutorial nak buat FAVICON. So dengan berbesar hatinya aku buat tutorial macam mana nak buat FAVICON tu.

LANGKAH 1
Tetapkan imej atau huruf yang korang nak gunakan dalam FAVICON. FAVICON ibarat lencana blog korang. So pastikan imej atau huruf yang dipilih adalah berkaitan dengan blog korang. Contoh Mek Zumbie aku guna MZ atau imej boleh gunakan imej zombie, gigi zombie, tangan zombie, zombie vs plant punye zombie ke. Yang penting korang senang.

LANGKAH 2
Pilih warna. Sebaik-baik satu hingga dua warna sahaja. Bukan tak boleh lebih-lebih. Nanti kalau letak warna lebih-lebih pon bukan nampak juga imej yang korang nak letak. Nampak pun kecik je, so better biar letak yang minimize color.

LANGKAH 3
Okey untuk nak upload/muatnaik imej korang tu sebenarnya ada saiz dia tau. So untuk memudahkan korang. Aku sediakan kotak yang memang dah saiz sesuai untuk FAVICON korang. Cuma tinggal letakkan huruf atau imej je dekat dalam kotak tu. Sila right click untuk download bagi pengguna WINDOW & double tap untuk pengguna MAC. Setiap kotak warna itu adalah JPEG individu jadi korang hanya akan mendownload satu jenis warna mengikut warna yang korang pilih.










Okey. So untuk memudahkan some people. Korang boleh juga ambik terus imej yang aku bagi ni, untuk kegunaan korang. Macam yang aku taip sebelum ni, saiz yang aku bagi ni dah memang saiz yang aku guna untuk FAVICON aku sendiri :)










LANGKAH 4
Okey lepas dah pilih, lepas dah buat, lepas dah confirm itu lah imej/JPEG/PNG yang korang nak sebagai korang punya FAVICON. So kat mana nak cari tempat tukar?



Pilih layout klik macam biasa. Lepas tu korang cari kotak yang ada tulis Favicon. Kalau korang tengok yang aku punya tu memang dah berubah sebab aku dah ubah. Kalau yang asal dia guna blogspot

So bila korang klik edit. Kotak macam yang kat bawa tu akan keluar. So korang tinggal choose file & bila dah siap boleh save.



Ingat tau. Kadang kala FAVICON korang tu akan bertukar serta merta. Ada yang bertukar dalam masa 24 jam. Ada pula yang seminggu baru nak bertukar. Part ni korang kene refresh korang punya how to say URL ke? Hahaha So apa pun dia akan berubah punya lah..Good luck!












Share this:

CONVERSATION

8 comments:

  1. Kalau dah tukar boleh tak kembali kepada original

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Mrs A, yer boleh. Mrs A cume perlu remove image je & save. So FAVICON blogspot asal akan kembali :)

      Delete
  2. Dah buat dalam 2 hari lepas kot tapi tak tukar2 lagi. Hukhukhuk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe fadzi razak kene bersabar. FAVICON aku pun dalam seminggu baru dia berubah wajah :)

      Delete
  3. bagus2.. nanti sya ikut tuto ni..ambik juga freebies atas,malas nak mencari ya MZ..hehe
    thanks jga buat tuto.. :*

    ReplyDelete
  4. aku punye sehari je dh dapat buat :3 :p nice tuto girl

    ReplyDelete

Kerana yang baik tu aku confirm dari Allah. & yang buruk-buruk dari korang atau dari aku lah ahahah XD. Terima Kasih