image1 image2 image3

HELLO!!! |WELCOME TO MY BLOG, BLOGGIES!|THIS IS MEK ZUMBIE BLOGSPOT.COM

Prepaid & Postpaid

Aku ni tak lah pakar sangat bab pelan-pelan untuk panggilan macam Maxis ke, Celcom ke, Digi ke, U-mobile ke, Tune Talk ke...Hahhaa Apa lagi yang wujud kat Malaysia ni? Yang aku tau Maxis, Celcom, Digi memang ketiga-tiga jenama tu aku pernah pakai & yang paling aku puas hati takat ni memang Maxis je walaupun Maxis ni kadang-kadang menyebabkan puas hati tu turun naik. Hahaha.

Actually aku ni pengguna Maxis prepaid which means aku kene topup or relaod henpon aku kalau aku takde kredit or dah tamat tempoh. And actually macam baru last year aku perasan tau untuk henfon aku memang banyak juga aku guna duit sebab internet semata-mata. Yang paling kik aku rasa bila aku sebenarnya ada je broadband tapi kene juga langgan internet dalam henpon. Membazir kan?

So antara list to do aku tahun ni untuk sesi 2015 ialah terminate my Maxis Broadband & ambik pelan Maxis yang ada internet banyak tapi at the same time aku bole buat panggilan hahaha. Rasanya kalau ambik postpaid pun aku tak rugi malah aku bole jimat kot. Sebab with broadband & prepaid aku memang aku boleh jamin sebulan aku guna lebih RM150+.

So why actually? Kenapa nak pilih Postpaid yang kene bayar mahal tiap-tiap hujung bulan or awal bulan? Disini aku nak tolong korang yang tak faham konsep prepaid & postpaid untuk paham sesuatu hehehe. Prepaid ni sebenarnya lebih sesuai kepada pengguna yang guna henfon tapi perbelanjaannya dalam maximum Rm30. Ataupun yang jenis suka tukar-tukar number tiap-tiap bulan, tiap-tiap tahun, tiap-tiap tukar pakwe ahahaha.

Untuk Postpaid pula dia ada dua jenis pelan. First, korang bayar ikut berapa korang dah pakai pada hujung bulan. Secondly, korang pilih pelan yang korang nak, maybe RM68 setiap bulan dengan internet berape-berape je, dengan panggilan berape-berape je, dengan sms berape-berape gitu. So every month korang tinggal bayar RM68 atau lebih korang bayar lebih, kalau kurang then untunglah orang yang korang bayar tu Hahaha.

So untuk pengguna prepaid macam aku yang suka berjalan & bukan jenis stay kat rumah memang terpaksa ambil internet. Kalau jenis kat rumah je, keje pun kat rumah memang sesuai sangat ambik streamyx ke atau apape brand wifi pun. Tapi sekarang dah moden kan? Wifi boleh diusung kesana kemari dengan mudah, but setakat ni tempat-tempat yang aku bergerak dengan benda tu memang tak bole pakai lah...Kene dok diam stay baru line clear, kalau tak memang nanti tengok syok tiba-tiba line mati. Mati kejap je, tapi efek dia boleh meletus gunung berapi menunggu. ahahhaa

So? How was it? Apa pendapat korang? Preapaid or Postpaid?

Share this:

CONVERSATION

2 comments:

  1. saya lebih prefer prepaid...lagi lagi plan #hotlink..basic internet free..dulu penah kene tipu ngan celcom axiata...500+++ kena tipu...huaa...

    ReplyDelete
  2. Celcom memang banyak kes macam tu kot. Kalau ikut pengalaman aku dengan celcom pun sama je. Minta tutup akaun pun banyak masalah tau. Kalau bab kontrak lagi payah. Lain dia cakap bila dah register lain pula jadinya. huhuhu

    ReplyDelete

Kerana yang baik tu aku confirm dari Allah. & yang buruk-buruk dari korang atau dari aku lah ahahah XD. Terima Kasih