Search This Blog

Sunday, November 30, 2014

Sedition A.K.A Hasutan

Aku rasa ramai kot yang baca berita terkini kan? Aku baca akhbar awal pagi pun asyik baca benda yang sama je. Sedition Act atau dalam bahasa Malaysia nya iaitu Akta Hasutan. Sedition -
  1. conduct or speech inciting people to rebel against the authority of a state or monarch.
    synonyms:incitement (to riot/rebellion), agitation, rabble-rousing, fomentation (of discontent), troublemaking, provocation, inflaming; 
    rebellionrevoltinsurrection, rioting, mutiny, insurgence, insurgency, subversion, civil disorder, insubordinationdisobedienceresistancedefiance

Ambil copy paste dari GOOGLE. Sebagai rakyat Malaysia aku rasa aku perlu faham & tahu maknanya supaya aku dapat mengelakkan daripada terlibat sama benda-benda yang boleh dikenakan hukuman akta hasutan. Lebih tepat lagi, supaya jika murid aku tanya nanti aku tahu nak jawab aper kepada mereka. 

Ini maksud daripada GOOGLE, aku rasa setiap negera atau negeri ada tak takrif hasutannya tersendiri betul tak? Aku harap pihak yang berkenaan mampu untuk memberikan maksud penuh akta hasutan itu berdasarkan takrif kerajaan Malaysia just in case kita terbuat but kita tak tahu yang kita sedang menghasut benda-benda pelik. 

Bagi orang lain mungkin perkara ini remeh. Tapi bagi aku perkara ini perlu kita fahami agar kita tahu apa yang kita boleh & tak boleh lakukan. Sebenarnya ada juga aku jumpa takrif Akta Hasutan Malaysia tapi dalam wikipedia.
The Sedition Act in Malaysia is a law prohibiting discourse deemed as seditious. The act was originally enacted by the colonial authorities of British Malaya in 1948. The act criminalises speech with "seditious tendency", including that which would "bring into hatred or contempt or to excite disaffection against" the government or engender "feelings of ill-will and hostility between different races". The meaning of "seditious tendency" is defined in section 3 of the Sedition Act 1948 and in substance it is similar to the English common law definition of sedition, with modifications to suit local circumstances.[1] The Malaysian definition includes the questioning of certain portions of the Constitution of Malaysia, namely those pertaining to the Malaysian social contract, such as Article 153, which deals with special rights for the bumiputra (Malays and other indigenous peoples, who comprise over half the Malaysian population).
Cuma aku tak tahu sumbernya betul atau tak. Aku harap aku share ni takdelah aku pulak yang kene Akta nanti sebab aku rasa apa yang aku kongsi ni cuma atas sebab nak bagitau dan nak tahu. Kalau nak baca lebih lanjut dekat WIKIPEDIA boleh klik SINI.







No comments:

Post a Comment

Kerana yang baik tu aku confirm dari Allah. & yang buruk-buruk dari korang atau dari aku lah ahahah XD. Terima Kasih